Karmienie piersią chroni

Mleko matki jest najlepiej skomponowaną substancją odżywczą, jaką niemowlę może otrzymać na początku swojego życia. Zarówno skład mleka jak i sam bezpośredni kontakt matki z dzieckiem mają ogromny wpływ na fizyczny i emocjonalny rozwój dziecka. Dlatego też karmienie piersią jest dziś uważane za podstawę prawidłowego żywienia. W XX wieku nastąpił gwałtowny rozwój produkcji sztucznego pokarmu idący w ślad za przekonaniem, iż jest on równoważny z mlekiem matki. Trend ten sprawił, że drastycznie zmniejszał się odsetek kobiet karmiących piersią, ale na szczęście szybko został zweryfikowany. Zatrważająco zwiększały się statystyki śmiertelności noworodków i powstawania u nich wielu patologii. Do tych, których częstość zmniejsza się pod wpływem mleka matki należą m.in.: choroby układu pokarmowego, oddechowego, alergie, incydenty sercowo-naczyniowe. Mówi się również o ochronnym wpływie mleka ludzkiego przed chorobami infekcyjnymi, a w tym przed wirusowym zapaleniem wątroby typu C.
W kontekście tych informacji cieszy fakt, że statystyki karmienia piersią tak w Polsce jak i na świecie cały czas rosną. Dzieje się tak ponieważ świadomość personelu medycznego i matek znacznie wzrosła w ostatnim dwudziestoleciu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *